بیماری‌های روانی اغلب با احساس شرم، انزجار خود و سرزنش درونی همراه هستند. افراد مبتلا تمایل دارند گذشته‌ی خود را برای یافتن دلیلی جهت نفرت از خود بررسی کنند و در نگاه خود، موجوداتی بی‌ارزش و منفور به نظر می‌رسند که هرگز نباید وجود می‌داشتند.

این امر، گویای ارتباط تنگاتنگ میان رژیم غذایی و سلامت روان است. افکار منفی به ویژه پس از مصرف غذاهای خاص، با شدت بیشتری بروز پیدا می‌کنند. وعده‌های غذایی سرشار از چربی‌های ترانس، نیترات سدیم، قندهای فرآوری‌شده، شربت ذرت، ساکارین، روغن پالم، بنزوات پتاسیم و بوتیل‌هیدروکسی‌آنیزول، می‌توانند دلایل پوچ بودن وجود را به طرز قابل توجهی برای فرد مبتلا قانع‌کننده جلوه دهند.

در راستای دستیابی به سلامت روان، توصیه می‌شود بر مصرف مواد غذایی‌ای تمرکز شود که به کاهش اضطراب، تضعیف نفرت از خود و تقویت حس امیدواری کمک می‌کنند. در ادامه، به برخی از مواد غذایی مؤثر در رژیم غذایی برای افراد با ذهن آسیب‌پذیر اشاره خواهیم کرد:

چای بابونه:

ما که همواره در آستانه‌ی تحمّل عصبی قرار داریم، به چیزی برای تحریک بیشتر نیاز نداریم. بدون رنگ‌های درخشان ناشی از کافئین یا الکل به اندازه‌ی کافی برانگیخته هستیم. آنچه بیش از همه نیاز داریم چیزی است که افکار پریشان ما را آرام کند و ما را در مسیر باثبات‌ترین و آرام‌ترین مسیرهای ذهنی‌مان قرار دهد. با یک فنجان چای بابونه‌ی داغ، مجبور به جرعه جرعه نوشیدن می‌شویم، بخار آن به نرمی پلک‌هایمان را نوازش می‌دهد و خودمان را همان‌طور که هستیم، بدون هیچ‌گونه بار منفی، در نظر می‌گیریم: افراد در حال بهبود.

انجیر:

باید به سمت غذاهایی برویم که تا حد ممکن دست‌کاری نشده باشند – غذاهایی که در زمانی که دنیا هنوز بخشی از معصومیت و آرامش اولیه‌اش را داشت، به همین شکل وجود داشته‌اند. به نظر می‌رسد انجیر، غم و آسیب‌پذیری را درک می‌کند. جذابیت خود را پنهان نگه می‌دارد. شاید تا زمانی که آن را نخورده‌ایم، به طور کامل درک نکنیم که چقدر زیر ظاهر آرام و بی‌ادعایش، مغذی و خوشمزه بوده است. انجیر ما را به دنباله‌روی از نگرش فروتنی و کم‌حرفی‌اش تشویق می‌کند.

آجیل‌ها:

مشت‌هایی از گردو، فندق، بادام هندی و پسته (بدون نمک) برای سلامت روان بسیار همدل هستند. به نظر می‌رسد جاه‌طلبی‌هایی را که معمولاً ما را آزار می‌دهند، مهار می‌کنند؛ با مقدار کمی ما را راضی می‌کنند و در نتیجه، ما را ترغیب می‌کنند تا بی‌قراری خود را آرام کنیم و از شلوغی و هیجان میدان عمومی چشم‌پوشی کنیم. زمانی که با سه یا چهار عدد زردآلو خشک همراه شوند، خیر خیره‌ی فزاینده‌ای برای القا کردن سلامت روان پیدا می‌کنند.

خرما:

یک زندگی خوب نمی‌تواند بدون لحظات لذت و وجد باشد و خرما این را می‌داند. باید جایی برای ذوق و هیجان وجود داشته باشد. خرما در مواقع لزوم، لذت و کامروایی به ارمغان می‌آورد، اما قدرت آن برای منحرف کردن ما نیز محدود است. هرگز ما را دیوانه نخواهد کرد. هرچند ممکن است به نظر برسد که معتاد آن می‌شویم، اما چنین اتفاقی نخواهد افتاد. خرما به ما اجازه نمی‌دهد برای مدت طولانی از خودمان فرار کنیم، اما دست‌کم برای چند لحظه، ما را دوباره به سمت نور هدایت می‌کند.

پنیر فتا، زیتون کالاماتا، نان:

این باید به عنوان یک وعده غذایی در زمان‌های عذاب ذهنی برای ما محسوب شود و ما را به یک زندگی اولیه بازگرداند و به ما اطمینان دهد که این تحمل‌پذیر و سالم است. برای زنده ماندن به چیز زیادی نیاز نداریم. شاید دیوارها به هم نزدیک شده باشند، با این حال می‌توان از بی‌اهمیت‌ترین عناصر لذت برد. ممکن است همه چیز را از دست بدهیم، اما همچنان این خوراکی‌ها و در کنار آن، عشق و مراقبت چند فرد باوفا و با تخیل باقی خواهند ماند.

شکلات تلخ:

می‌تواند به سیاهی شبی باشد که از آن می‌ترسیم، اما بدون شیرینی اغراق‌آمیز و با جدیت مفهومی بزرگسالانه، در کنار ماست. طعمی تقریباً فلزی به جا می‌گذارد که به ما بدون اضافه کردن حس گناه یا قضاوت، شجاعت و عزم می‌بخشد.

در لحظات سخت

در حالات روحی بد، بعید است که انرژی آشپزی یا فکر کردن به غذا داشته باشیم، بنابراین ممکن است در برابر وسوسه غذاهای فرآوری‌شده آسیب‌پذیر شویم. با این حال، باید مراقب باشیم که غذا هرگز به دلیل دیگری برای نفرت یا پشیمانی از خودمان تبدیل نشود. در سخت‌ترین و ترسناک‌ترین فازهای زندگی درونی‌مان، باید روی چند منوی ساده برای گذراندن این دوران تکیه کنیم:

ایده‌هایی برای منوی افراد با ذهن آسیب‌پذیر

۱.

صبحانه: دو عدد انجیر، یک فنجان زغال اخته، پنج عدد گردو، ماست یونانی

ناهار: تن ماهی کنسرو شده در روغن زیتون، قلب کنگر فرنگی، گوجه‌فرنگی خشک‌شده

شام: تخم‌مرغ همزده روی نان چاودار، قارچ کبابی، اسفناج بخارپز‌شده

۲.

صبحانه: دو عدد خرما، یک عدد موز، بلغور جو دوسر

ناهار: آووکادو روی نان تست، با رویه‌ی دانه‌های برشته

شام: اسكالاپِ ماهی آزاد، بروکلی، لوبیا سبز

۳.

صبحانه: آب پرتقال و لیمو، گرانولا با شیر بادام

ناهار: پنیر فتا، زیتون، نان

شام: صدف دریایی، برنج وحشی، عدس