ویدیوهای خودشناسی / گرگ هستیم یا گوسفند؟! واژگونی اخلاقی از نظر نیچه
نیچه در فلسفه خود به مفهومی به نام "اراده به قدرت" پایبند بود. او باور داشت که انسان باید اراده خود را به قدرت و زندگی فعال ابراز کند، به جای زندگی در وابستگی و انکار اراده خود. در این راستا، نیچه تصور میکرد که اخلاق بر پایهٔ تمایلات و ارزشهای قدرتمند افراد بنا میشود.
نیچه در کتاب "همچنین سخن میگوید زرافهها" نظریهای را مطرح میکند که به آن "مورال طبیعی" میگوید. طبق این نظریه، نیچه ادعا میکند که همه موجودات در جهان به دو دسته گرگها و گوسفندها تقسیم میشوند. او معتقد است که گرگها نماد قدرت، اراده و استقلال هستند، در حالی که گوسفندها نماد ضعف، نیاز به حمایت و وابستگی هستند. بر اساس این دیدگاه، نیچه معتقد است که انسان باید برای تحقق و استفاده از قوای خود، به گرگ درونی خود روی بدهد و از نقش گوسفندی خلاص شود.
درباره اخلاقیات، نیچه معتقد بود که ارزشهای اخلاقی بر پایهٔ نیازها و میلهای قدرتمند افراد شکل میگیرد. وی از اخلاقیات سنتی و مبتنی بر اصول بیرونی و مطلق انتقاد میکرد و به جای آن، اخلاقیاتی را ترویج میکرد که بر پایهٔ خلاقیت و ارادهٔ فرد بنا میشود. بنابراین، نیچه تاکید دارد که انسان باید آزادانه ارزشها و اخلاقیات خود را شکل دهد و بر اساس تمایلات خود عمل کند، به جای قبول بیاندیشان اصول و ارزشهای موروثی.
نظریات نیچه دربارهٔ اخلاقیات و دستهبندی موجودات به عنوان گرگ و گوسفند موضوع بحث و بررسی فلسفی شدهاند و نظرات متفاوتی در این زمینه وجود دارد. مطلب مورد بحث، یک دیدگاه فلسفی را نمایش میدهد و ممکن است با دیدگاههای دیگری دربارهٔ اخلاقیات و تقسیمبندی موجودات مغایرت داشته باشد.